A A AZ regionukomentarze (2)

Firma Madaks z Przytocznej w elicie polskich producentów żywności

Szynki zapiekane w cieście chlebowym to jeden ze sztandarowych produktów Stanisława Mikanowicza (fot. Dariusz Brożek)

Szynki zapiekane w cieście chlebowym to jeden ze sztandarowych produktów Stanisława Mikanowicza (fot. Dariusz Brożek)

Firma Madaks Stanisława Mikanowicza zdobyła prestiżowy tytuł "Polskiego Producenta Żywności 2010”. Wręczenie certyfikatu odbędzie się we wrześniu podczas targów turystycznych Polagra w Poznaniu.

Ogólnopolska Kapituła Inicjatywy Pozytywistycznej nagrodziła produkowaną przez Stanisława Mikanowicza szynkę faszerowaną kaszą gryczaną z podrobami, zapiekaną w cieście chlebowym. Tym prestiżowym tytułem nagrodzono 42 spośród 120 artykułów spożywczych zgłoszonych przez producentów z dziesięciu województw.

Wręczenie certyfikatów odbędzie się we wrześniu w Centrum Kultury Zamek podczas gali towarzyszącej Międzynarodowym Targom Przemysłu Spożywczego Polagra w Poznaniu. W ten sposób Madaks z Przytocznej trafi do elitarnego Klubu Polskich Producentów Żywności.

S. Mikanowicz jest masarzem i piekarzem. Szynkę produkuje od dziesięciu lat zgodnie z przepisem przekazanym mu przez dziadka Bolesława. Rodzinny przysmak zajął już drugie miejsce w regionalnym konkursie na lubuską perłę kulinarną.

– Niektórzy zaczęli ją nawet fałszować. Ale smakosze bez problemu odróżnią mój oryginał od podróbek – mówi.

Kolejnym sztandarowym produktem S. Mikanowicza są zapiekane w cieście faszerowane dziki i prosiaki. Ostatnio hitem na niemieckim rynku są produkowane w Przytocznej schaby zapiekane z żółtym serem, papryką groszkiem i boczkiem w cieście francuskim.

Faszerowane szynki zamawiają hotele i restauracje z zachodniej Polski, producent wysyła je także do Berlina. Smakosze będą mogli ich skosztować podczas niedzielnego Święta Chleba w Bogdańcu.

Czytaj też: Ziemia lubuska: Kraina chleba i miodu

Komentarze (2)

Przesyłając ten wpis akceptujesz politykę prywatności Mollom.